piątek, 12 lutego 2016

Piersi z kurczaka w sosie sojowym z dodatkiem chińskich warzyw


Piersi kurczaka w sosie sojowym usmażone z chińskimi warzywami to pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad. Do tego dania polecam użyć patelni wok, która świetnie się nagrzewa i skraca proces smażenia. Poniższe danie najlepiej smakuje podane w ryżem basmati lub brązowym. 


Składniki na porcję dla 3-4 osób:
0,5 kg piersi z kurczaka
1 opakowanie mieszanki chińskich warzyw (wagowo 450 g)
(papryka, por, kiełki fasoli Mung, groszek zielony, groszek cukrowy, grzyby mun, marchewka)
4-5 łyżek sosu sojowego
3-4  łyżki oliwy z oliwek/oleju
sól, pieprz



Piersi kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przyprawić pieprzem oraz polać sosem sojowym (2-3 łyżkami). Całość wymieszać i odstawić na 1-2 godziny. Do woka wlać 2 łyżki oliwy/oleju. Gdy będzie bardzo mocno rozgrzany to dodać mięso. Usmażyć. Kawałki piersi z kurczaka przesypać na inny talerz. Paprykę i marchewkę pokroić w słupki. Por w talarki. Grzyby mun namoczyć, odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Na tą samą patelnię wlać ponownie 2 łyżki oliwy/oleju. Dodać warzywa. Całość polać sosem sojowym i przyprawić solą oraz pieprzem. Smażyć, co jakiś czas mieszająć. Gdy warzywa będą miękkie to dodać usmażone kawałki piersi kurczaka. Całość jeszcze chwilę smażyć. Podawać gorące. 


Drukuj przepis