niedziela, 7 lutego 2016

Churros z sosem czekoladowym


Churros to małe, słodkie przekąski przygotowane z ciasta parzonego, smażone na głębokim oleju, obtoczone w cukrze pudrze i cynamonie. Warto wspomnieć, że jest to tradycyjny hiszpański wypiek przygotowywany na Tłusty Czwartek. Taką przekąskę możecie jeść samodzielnie lub podać z sosem czekoladowym (z hiszp. chocolate con churros). 


Składniki na porcję dla 3-4 osób:

ciasto 
1,5 szklanki mąki pszennej (200 g)
1 łyżeczka cukru z wanilią
1 szklanka mleka
1/4 kostki masła (50 g)
3 duże jajka
szczypta soli

sos czekoladowy
1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g)
1 opakowanie śmietany 30% (200 g)
1 łyżeczka gorzkiego kakao

dodatkowo
olej do smażenia
cukier puder
cynamon


Na samym początku przygotować ciasto parzone: do rondelka wlać mleko, dodać masło, szczyptę soli i cukier z wanilią. Całość zagotować. Następnie wsypać mąkę i całość wymieszać ze sobą. Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając. Przygotowane ciasto ostudzić. Następnie powoli wbijać po jednym jajku. Cały czas mieszać bądź miksować. Musi utworzyć się jednolita, gładka masa. Przygotowane ciasto przełożyć do szprycy. Założyć końcówkę gwiazdkę. Olej wlać do małego rondelka. Gdy będzie gorący to wyciskać porcje ciasta (kilkucentymetrowe). Ciasto najlepiej kroić nożyczkami. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone churros przełożyć na ręcznik kuchenny. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem obtoczyć w cukrze pudrze wraz z dodatkiem cynamonu. Churros podawać z sosem czekoladowym*.

Przygotowywanie ciasta parzonego
Smażenie i obtaczanie w cukrze pudrze wraz z dodatkiem cynamonu
*Sos czekoladowy
Do rondelka wlać śmietanę oraz wsypać gorzkie kakao. Całość wymieszać. Kakao musi rozpuścić się w śmietanie. Gdy masa z rondelka będzie się gotować to dodać połamaną czekoladę. Rondelek zdjąć z ognia. Całość ze sobą wymieszać, tworząc gładki sos. 

Sos czekoladowy


Rady:
- sos czekoladowy najlepiej przygotować dzień przed smażeniem, ponieważ lekko zgęstnieje. Taki sos przechowywać w lodówce,
- churros najlepiej smakuje w dniu smażenia,
- obowiązkowo należy je odsączyć z nadmiaru tłuszczu,
- do wyciskania ciasta możecie użyć woreczka bądź szprycy z końcówką gwiazdki.

Drukuj przepis