piątek, 19 lutego 2016

Deser na zimno z jogurtem naturalnym, galaretką i truskawkami ♥


Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania deseru na zimno, który przyrządzicie z trzech składników: jogurtu naturalnego, galaretki i truskawek. Deser łatwy i bardzo smaczny :) Do przygotowania truskawkowej galaretki możecie użyć mrożonych owoców.


Składniki na 4 małe lub 2 duże desery:
1 duży jogurt naturalny (370-400 g)
1 galaretka o smaku kiwi + 100 ml wrzącej wody
1 łyżeczka żelatyny + 50 ml wrzącej wody
100 g truskawek mrożonych
3 łyżki zwykłego cukru
ewentualnie cukrowa posypka do dekoracji


Galaretkę rozpuścić w 100 ml wrzącej wody. Ostudzić. Następnie wymieszać ją z jogurtem naturalnym. Masę przelać do mniejszych szklanek. Wstawić do lodówki. W międzyczasie przygotować truskawkową galaretkę. Do rondelka dodać mrożone truskawki, wsypać cukier i wlać 2 łyżki wody. Truskawki zagotować. Gdy będą miękkie to rondelek zdjąć z ognia. Żelatynę rozpuścić w 50 ml wrzącej wodzie. Na sam koniec rozpuszczoną żelatynę wlać do masy z rondelka. Całość wymieszać ze sobą. Gdy masa jogurtowa zastygnie to wyłożyć na nią truskawki. Ponownie wstawić do lodówki. Podawać dopiero wtedy, gdy masa truskawkowa stężeje. Przed podaniem deser ozdobić cukrową posypką. 

Drukuj przepis