czwartek, 11 lutego 2016

Camembert z piekarnika (z dodatkiem papryki i szpinaku)


Rozpływający się w ustach, miękki i naprawdę aromatyczny - ser camembert zapiekany z czerwoną papryką. Przekąska idealna na wieczór dla dwojga, np. kolację walentynkową :) Camembert z piekarnika będzie świetnie smakować podany z razowym pieczywem. Chociaż nie łudźmy się - jest to dosyć kaloryczna przekąska, jednak od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzi. 


Składniki na 1 porcję:
1 ser camembert
2 łyżki oliwy z oliwek
1 kawałek papryki
0,5 łyżeczki przyprawy
 (mieszanki pomidorów suszonych, czubrycy, czosnku niedźwiedziego)
1/2 łyżeczki soli
odrobina pieprzu
świeży szpinak do podania


Camembert nakłuć, np. za pomocą wykałaczki. W miseczce wymieszać przyprawy, oliwę i pokrojoną w kostkę paprykę. Przygotowaną marynatą posmarować camembert (z obu stron). Wstawić do lodówki. Po kilku godzinach, piekarnik rozgrzać do 180°C. Camembert piec około 15 minut. Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika. Najlepiej na talerzu ułożyć liście szpinaku (bo bokach), a na samym środku położyć gorący camembert wraz z pieczoną papryką.



 

Drukuj przepis