poniedziałek, 29 lutego 2016

Sałatka kuskus z warzywami


Dzisiaj zachęcam Was do przygotowana wegetariańskiej sałatki na bazie kaszy kuskus. Poniższa sałatka składa się z łatwo dostępnych warzyw: pomidorków, ogórka i zielonej pietruszki. Sałatka idealna na drugie śniadanie jak i późną kolację. 


Składniki na porcję dla 2-3 osób:
1/2 szklanki kaszy kuskus  (100 g)
1/2 długiego ogórka
100 g pomidorów koktajlowych
zielona pietruszka (kilka gałązek)
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz


Kuskus zalać 1/2 szklanki wrzącej wody. Przykryć i odstawić na kilka minut. Ostudzić. Warzywa umyć. Ogórka obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Pomidorki przekroić na 4 części. Zieloną pietruszkę drobno posiekać. Warzywa wymieszać ze sobą. Polać sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i przyprawić solą oraz pieprzem. Na sam koniec warzywa wymieszać z przestudzoną kaszą kuskus. Sałatkę posmakować i ewentualnie doprawić. Schłodzić.



Drukuj przepis