Słodka, soczysta i szybka do przygotowania - surówka z marchewką, jabłkami i rodzynkami. Lubię takie proste połączenie składników. Poniższa surówka świetnie smakuje kilka godzin po przygotowaniu (rodzynki lekko zmiękną). Taka surówka idealnie nadaje się jako dodatek do obiadu jak i na drugie śniadanie.
Składniki na porcję dla 4 osób:
4 średniej wielkości marchewki
2 słodkie jabłka
2 garście rodzynek
sól, pieprz
sok z cytryny
Marchewki i jabłka umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do startych warzyw i owoców dodać rodzynki oraz sok z cytryny (na początek 1 łyżkę). Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać. Posmakować i ewentualnie mocniej doprawić lub dodać więcej soku z cytryny. Schłodzić przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz