Delikatna, puszysta, biała pianka, kruche ciasto i maliny...czyli pomysł na smaczne ciasto. Poniższy wypiek to kruche ciasto przełożone pianką na bazie budyniu i ubitych białek. Warto dodać do niego kwaśne owoce, np. maliny/jeżyny, ponieważ świetnie współgrają ze słodką pianką. Całość przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Składniki na formę 35 x 20 cm:
kruche ciasto
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej uniwersalnej
250 g zimnego masła (uwaga: 1 kostka to najczęściej 200 g)
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3-4 łyżki cukru pudru
250 g zimnego masła (uwaga: 1 kostka to najczęściej 200 g)
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3-4 łyżki cukru pudru
pianka
5 białek
1 szklanka drobnego cukru
2 opakowania budyniu waniliowego bez dodatku cukru (2 x 40 g)
1/2 szklanki oleju rzepakowego/słonecznikowego
1 szklanka drobnego cukru
2 opakowania budyniu waniliowego bez dodatku cukru (2 x 40 g)
1/2 szklanki oleju rzepakowego/słonecznikowego
dodatkowo
300-400 g malin, jeżyn (mrożonych nie rozmrażać!)
cukier puder do dekoracji
Kruche ciasto
Na samym początku przygotować kruche ciasto. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Następnie dodać posiekane masło. Całość połączyć ze sobą (za pomocą noża). Na sam koniec dodawać po 1 żółtku. Ciasto szybko ugnieść. Podzielić na 2 części (w proporcji 60:40). Przygotowane ciasto przełożyć do woreczków i schować do zamrażalnika. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Gdy ciasto zamarznie to większą część zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starte ciasto równomiernie rozłożyć na blaszce. Piekarnik rozgrzać do 190ºC. Piec około 20-25 minut (musi się lekko zarumienić). Ostudzić.
Pianka
Zimne białka ubić na sztywną pianę. Następnie powoli (łyżka po łyżce) wsypywać cukier. Cały czas miksować na najwyższych obrotach miksera. Gdy cukier rozpuści się w ubitym białku to powoli dodawać budyń (sam proszek z torebki!). Cały czas miksować na najwyższych obrotach miksera. Gdy budyń połączy się z białkiem to na sam koniec (powoli!) wlać olej. Całość ze sobą wymieszać. Musi utworzyć się gęsta piana.
Na upieczony i ostudzony spód wyłożyć ubitą piankę. Następnie ułożyć owoce (otworkiem do góry). Delikatnie wbić je w piankę. Na sam koniec zetrzeć pozostałą część ciasta. Piekarnik rozgrzać do 190ºC. Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 40-50 minut (aż do zarumienienia wierzchu ciasta). Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Pomysł na przepis ze strony mojewypieki.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz