wtorek, 29 marca 2016

Galaretkowiec z mleczno-śmietanową masą


Dwa lata temu przygotowałam dla Was ciasto na zimno z pokrojonymi galaretkami i białą masą na bazie jogurtu naturalnego. Postanowiłam lekko odświeżyć przepis i zaprezentować nową wersję galaretkowca. Poniższe ciasto to połączenie roztrzepanych galaretek i masy mleczno-śmietanowej. Bardzo łatwe w przygotowaniu. Polecam!



Składniki na formę tortownicę o średnicy 18-20 cm*:
5 różnych galaretek 
(np. cytrynowa, pomarańczowa, malinowa, agrestowa i niebieska)
1 szklanka mleka
1 szklanka śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny


Galaretki rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody. Ostudzić i poczekać, aż zaczną tężeć. Mleko wraz ze śmietaną podgrzać. Ewentualnie dosłodzić cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklance wrzącej wody. Lekko ostudzić. Do ciepłego mleka dodać żelatynę. Całość wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Lekko stężone galaretki podzielić na mniejsze kawałki (za pomocą widelca). Wszystkie galaretki delikatnie wymieszać ze sobą. Następnie przełożyć je do formy i zalać mleczną masą. Całość wymieszać. Masa mleczno-śmietanową musi wymieszać się z galaretki. Przygotowane ciasto wstawić do lodówki. Galaretkowca najlepiej kroić po kilkunastu godzinach od przygotowania. 




*ciasto przygotowałam w tortownicy o średnicy 18 cm + dodatkowo z reszty masy powstały 4 małe babeczki



Drukuj przepis