poniedziałek, 7 marca 2016

Kotleciki rybne z kaszą jaglaną


Ostatnio przygotowałam rybę, która w ogóle nam nie posmakowała - niestety była za słabo doprawiona. Było mi żal wyrzucać upieczonych filetów rybnych, dlatego też postanowiłam je do czegoś wykorzystać. Jaglane kotleciki rybne to pomysł na ponowne wykorzystanie ugotowanej/upieczonej ryby. Kotleciki rybne z kaszą jaglaną są syte i proste do przygotowania. 


Składniki na porcję dla 4 osób:
1 szklanka surowej kaszy jaglanej (210 g)
2 szklanki wody
350 g usmażonej/upieczonej białej ryby (waga po obraniu!)
koperek, szczypiorek (kilka gałązek)
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
sól, pieprz
masło klarowane do smażenia


Kaszę opłukać zimną wodą i przelać wrzątkiem. Wsypać do garnka, zalać 2 szklankami zimnej wody oraz posolić. Gotować pod przykryciem 15-20 minut, co jakiś czas mieszając. Zdjąć z ognia i zostawić pod pokrywką do przestudzenia. Filety z ryby pozbawić ości oraz skóry (trochę skórki możemy zostawić do zmiksowania). Cebulę oraz czosnek obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać odrobinę masła klarowanego i przesmażyć cebulę wraz z czosnkiem. Obraną rybę zmiksować za pomocą blendera. Kaszę wsypać do miski. Dodać zmieloną rybę. przesmażoną cebulę, czosnek, posiekany koperek i szczypiorek. Na sam koniec do masy wbić jajko. Wszystko ze sobą wymieszać i przyprawić solą oraz pieprzem. Z przygotowanej masy uformować kotleciki. Na patelni rozgrzać masło klarowane. Kotleciki smażyć z obu stron na złoty kolor (na średnim ogniu). Najlepiej odwracać je na drugą stronę, gdy ze spodu są mocno zarumienione. Ciągłe przewracanie kotlecików może spowodować, że się rozpadną. Podawać na ciepło.




Drukuj przepis