środa, 9 marca 2016

Szybka sałatka z mięsem gyros (drobiowym)


Prosta, szybka i bardzo smaczna sałatka na bazie sałaty lodowej, pomidorków koktajlowych, ogórka i czerwonej papryki. Do sałatki dodałam kawałki udek z kurczaka zamarynowane w przyprawie gyros. Dzięki temu, sałatka jest bardziej syta. Najlepiej smakuje i wygląda w dniu przygotowania. 


Składniki na porcję dla 3-4 osób:
1/2 główki sałaty lodowej
około 1/2 kg udek z kurczaka (bez skóry i kości)
1/2 długiego ogórka
200 g pomidorków koktajlowych
1 mała papryka czerwona
przyprawa do sałatek (np. koperkowo-ziołowa)
oliwa z oliwek
sól, pieprz
sezam do dekoracji


Mięso umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić solą, pieprzem, przyprawą gyros. Całość zalać odrobiną oliwy z oliwek i wymieszać. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie patelnię rozgrzać i usmażyć zamarynowane kawałki mięsa drobiowego. Ostudzić. Warzywa umyć, osuszyć. Sałatę rozerwać na mniejsze kawałki. Z papryki usunąć gniazda nasienne, a następnie paprykę pokroić na mniejsze kawałki. Pomidorki przekroić na dwie części. Ogórka obrać, przekroić na pół i pokroić w plasterki. Do sałaty dodać pokrojone warzywa. Przyprawę do sałatek wymieszać z kilkoma łyżkami wody i oliwy z oliwek. Przygotowaną marynatę wlać do sałatki. Delikatnie wymieszać. Na sam koniec dodać usmażone mięsa z kurczaka. Ponownie delikatnie wymieszać. Przed podaniem sałatkę posypać sezamem (wcześniej należy go uprażyć na suchej patelni). 


Drukuj przepis