poniedziałek, 14 marca 2016

Czekoladowe jajka z twarogiem i brzoskwinią

 

Czekoladowe, lekko słodkie jajeczka z masą twarogową i brzoskwinią. Wbrew pozorom przygotowanie czekoladowych jajeczek nie jest skomplikowane, a niestety czasochłonne. Poniższe jajeczka to przekąska na słodko idealna na wielkanocny stół :) Zachęcam do przygotowania!



Składniki na 4 porcje:

czekoladowe jajeczka*
4 wydmuszki
1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g)

biała masa**
125 g twarogu sernikowego
50 g śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka cukru z wanilią

żółta masa
1 brzoskwinia z puszki (2 połówki)


Wydmuszki umyć, wyparzyć i osuszyć. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie wlać ją do wydmuszek. Za pomocą łyżki równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni jajka. Wstawić do lodówki do schłodzenia. W międzyczasie przygotować masę twarogową: schłodzoną śmietanę ubić na sztywno wraz z niewielką ilością cukru. Następnie ubitą śmietanę wymieszać z serem twarogowym oraz cukrem z wanilią. Ewentualnie masę dosłodzić. Jedną połówkę brzoskwini pokroić w drobną kostkę, a drugą zmiksować na mus. Czekoladę obrać ze skorupek jajek. Należy zrobić to delikatnie i szybko, ponieważ czekolada rozpuszcza się pod wpływem ciepła rąk. Następnie do środka jajek dodać pokrojoną brzoskwinię i kilka łyżek masy twarogowej (do pełna). Przygotowane jajka wstawić na 30 minut do lodówki. Na sam koniec z masy twarogowej uformować niewielki dołek i delikatnie przełożyć w to miejsce mus brzoskwiniowy. Czekoladowe jajeczka schować w chłodne miejsce. Podawać od razu po wyjęciu z lodówki. 






*jeśli nie macie czasu to użyjcie gotowych czekoladowych jajeczek 
** jeżeli zostanie Wam biała masa to przełóżcie nią, np. naleśniki, omleciki :)

Drukuj przepis