sobota, 5 marca 2016

Kruche ciasteczka (baranki, króliczki)


Smaczne, szybkie i proste do przygotowania kruche ciasteczka w kształcie baranków i zajączków. Ciasteczka idealne na wielkanocny stół :) Wbrew pozorom przygotowanie domowych ciasteczek nie jest skomplikowane. Wystarczy dobrze zagnieść kruche ciasto, rozwałkować i wykroić ciasteczka. Szczerze polecam! 


Składniki na 3 duże blaszki:
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (300 g)
niecała kostka masła (180 g)
3 żółtka (z dużych jaj)
5 łyżek cukru pudru
zwykły lub brązowy cukier do dekoracji



Mąkę przesypać na blat. Zrobić dołek. Dodać żółtka, masło i cukier puder. Za pomocą noża, masło bardzo drobno posiekać. Następnie wyrobić ciasto (należy krótko wyrabiać, aby ciasto nie kleiło się do rąk!). Uformować wałek i przekroić go na 4 części. Blat posypać odrobiną mąki. Każdy kawałek ciasta rozwałkować i wykroić ciasteczka. Następnie ułożyć je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Przed pieczeniem posypać odrobiną cukru (zwykłego lub brązowego). Piec w 180ºC przez około 15 minut (do lekkiego zarumienienia). Po upieczeniu ostudzić i przełożyć do pojemnika na ciasteczka.



Drukuj przepis