niedziela, 20 marca 2016

Mazurek orzechowy z koglem


Dzisiaj zachęcam Was do upieczenia mazurka z masą orzechową i upieczonym koglem.  Ciasto jest lekko kruche, bezowe, a sama polewa rozpływa się w ustach. Pycha! Poniższy mazurek to pomysł na wypiek dla osób nie tolerujących glutenu. Szczerze polecam! :) 



Składniki na formę 35 x 35 cm:

ciasto
150 g mąki migdałowej
100 g orzechów włoskich
3 białka* 
150 g drobnego cukru
150 g masła
1 łyżeczka sody

polewa żółtkowa
3 żółtka*
150 g drobnego cukru
0,5 łyżki mąki ziemniaczanej


*najlepiej wybrać duże jajka


Na samym początku przygotować ciasto. Orzechy włoskie zmielić. Masło rozpuścić w małym rondelku. Gdy zmieni konsystencję to wsypać cukier. Całość co jakiś czas mieszać, trzymając na niskim ogniu. Gdy cukier się rozpuści, rondelek zdjąć z ognia. Masę ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę. Do zmielonych orzechów wsypać sodę. Wymieszać. Następnie wlać masło z dodatkiem cukru. Całość połączyć ze sobą. Na sam koniec dodać ubite białko. Masę delikatnie ze sobą połączyć. Przygotowane ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem. Piec około 25 minut w 180ºC (mazurek powinien się lekko zarumienić). Pod koniec pieczenia przygotować polewę żółtkową. Żółtka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Pod sam koniec wsypać mąkę ziemniaczaną i całość wymieszać. MAzurek wyjąć z piekarnika, wierzch posmarować polewą żółtkową. Wstawić ponownie do piekarnika. Piec 5 minut. Upieczony mazurek wyjąć z piekarnika, od razu pokroić (gdy ostygnie, polewa zacznie "pękać") i odstawić do ostygnięcia.


Od lewej: mazurek przed upieczeniem, w trakcie dekorowania polewą i po drugim upieczeniu

Pomysł na przepis ze strony kotlet.tv

Drukuj przepis