czwartek, 31 marca 2016

Udka zapiekane z ryżem i warzywami


Udka zapiekane z ryżem i warzywami to pomysł na szybki, jednogarnkowy i prosty do przygotowania obiad. Wystarczy wszystko ułożyć w naczyniu żaroodpornym i całość zapiec w piekarniku. Jeżeli macie ochotę na inne tego typu dania obiadowe to zachęcam do przygotowania zapiekanki z pulpecikami, cukinią, marchewką oraz kaszą pęczak lub udek zapiekanych z warzywami i kaszą gryczaną.




Składniki dla 3-4 osób:
0,5 kg wyluzowanych udek z kurczaka (bez skóry i kości)
1 szklanka surowego ryżu (200 g)
2,5 szklanki wody
1,5 marchewki
1 mała czerwona cebula
2 łyżki masła, np. klarowanego
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz
papryka ostra


Najlepiej kilka godzin przed pieczeniem mięso umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze części, przyprawić solą oraz pieprzem i zalać łyżką oliwy z oliwek. Wymieszać i wstawić do lodówki. Marchewki obrać, przekroić na pół i pokroić w słupki. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w piórka. Na dno naczynia żaroodpornego przełożyć przyprawione mięso, następnie dodać pokrojone warzywa, przyprawić solą oraz pieprzem. Następnie wsypać surowy ryż. Całość zalać wodą. Przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Na sam koniec dodać masło, np. klarowane. Zapiekankę wstawić do rozgrzanego piekarnika (do 180°C). Piec bez przykrycia około 40-50 minut. Ryż powinien wciągnąć prawie całą zalewę. 




Drukuj przepis