środa, 7 października 2015

Udka zapiekane z kaszą gryczaną i warzywami


Danie z resztek... "lodówkowych" :) Udka z kurczaka zapieczone z kaszą gryczaną, cukinią, marchewką i cebulką. Danie świetne do odgrzewania. Można powiedzieć, że robi się samo. Jeżeli jesteście zwolennikami dań, które można przygotować z użyciem tylko 1 naczynia - to ta zapiekanka przypadnie Wam do gustu. W taki sam sposób można zapiec surowy ryż jak i ziemniaki



 Składniki na porcję dla 4 osób*:
4 duże udka z kurczaka
3/4 szklanki kaszy gryczanej
1 szklanka wywaru warzywnego + ewent. 1/2 szkl. wody
2 małe, młode marchewki
1 młoda cukinia
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
sól, pieprz
zioła do drobiu
oliwa z oliwek


Mięso umyć, osuszyć, przyprawić solą, pieprzem oraz ziołami do drobiu. Warzywa umyć. Cukinię i marchewkę obrać i posiekać w półplasterki (mniejsze kawałki mogą być w plasterkach). Cebulę obrać, przekroić na pół i posiekać. Na dno naczynia żaroodpornego wsypać suchą kaszę, następnie dodać posiekane warzywa. Na wierzchu ułożyć udka z kurczaka (skórką do góry). Czosnek drobno posiekać i ułożyć go na udkach z kurczaka. Przygotowaną zapiekankę zalać 1 szklanką wywaru warzywnego. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Danie piec pod przykryciem około 40 minut, a kolejne 20-30 minut bez przykrycia. Jeżeli zauważymy, że zapiekanka ma za mało wody - to można dolać pół szklanki wody. Kasza powinna wchłonąć całą zalewą, a udka muszą lekko zarumienić się.




*po jednym udku dla każdej osoby

Drukuj przepis