poniedziałek, 12 października 2015

Zupa z pieczonej cebuli


Zupa idealna na jesienny/zimowy obiad. Rozgrzewająca, sycąca i bardzo aromatyczna w smaku. Przygotujecie ją z łatwo dostępnych składników. Zupę cebulową warto podać z posiekaną, zieloną pietruszką i kawałkami sera pleśniowego, ponieważ te dwa składniki podkręcają jej smak. Zupa z pieczonej cebuli będzie idealna dla osób, które dbają o linię. 



Składniki na porcję dla 4 osób:
0,5 kg cebuli (waga przed obraniem)
1 l wywaru warzywnego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka musztardy francuskiej
oliwa z oliwek
sól, pieprz

do podania
posiekana, zielona pietruszka
ser pleśniowy, np. kozi


Najlepiej dzień wcześniej, cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w piórka. Przyprawić ją solą oraz pieprzem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i polać oliwą z oliwek. Piec przez około 20-25 minut w 180°C. Cebulę co jakiś czas przemieszać, aby się nie spaliła. Cebula po upieczeniu musi być miękka, lekko złota, ale nie przypalona! Na drugi dzień, do gorącego wywaru dodać upieczoną cebulę, sos sojowy i musztardę. Całość gotować na średnim ogniu. Pod koniec przyprawić solą oraz pieprzem. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką i pokrojonym serem pleśniowym.




Rady:
- jeżeli uważacie, że zupa jest zbyt intensywna w smaku to dolejcie 1 szklankę przegotowanej wody,
- jeśli nie lubicie musztardy francuskiej to ją pomińcie. 


Pomysł na przepis z bloga Lepszy Smak

Drukuj przepis