wtorek, 27 października 2015

Duchy i kości - bezy na Halloween


Korzystając z halloweenowego szaleństwa postanowiłam przygotować bezowe duchy i kości. Małe, słodkie i kruche bezy to przekąska na słodko idealna dla dzieci. Z poniższej porcji upieczecie bezy na porcję dla dwóch osób. 


Składniki:
2 duże białka jaj (najlepiej 1-2 dniowe)
105 g zwykłego cukru
szczypta soli

do dekoracji 
czekolada
truskawki
gorzkie kakao



Białka wyjąć z lodówki i zostawić w ciepłym miejscu przez co najmniej 1 godzinę. Następnie wlać je do miski, dodać szczyptę soli i za pomocą miksera ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać zwykły cukier (stopniowo). Musi powstać gęsta, błyszcząca i sztywna masa. Cukier musi się rozpuścić! Miksowanie zajęło mi około 10 minut (na najwyższych obrotach miksera). Przygotowaną masę przełożyć do szprycy i wyciskać duszki oraz kości. Przygotowane bezy suszyć przez około 1 godzinę w 110°C (beza musi być sucha z zewnątrz; moja była lekko ciągnąca się w środku - takie właśnie lubię). Przestudzone bezy posypać gorzkim kakao, za pomocą roztopionej czekolady zrobić oczy i usta duszków. Truskawki zmiksować, posłodzić. Bezy podawać z sosem truskawkowym. 






Drukuj przepis