poniedziałek, 5 października 2015

Ciasto z jabłkami


Najprostsze na świecie ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi. Idealne do kubka gorącego mleka. Jestem pewna, że posmakuje każdemu, kto lubi jabłeczniki/szarlotki. Ciasto bardzo smaczne, puszyste i lekko wilgotne :) Jeżeli macie ochotę na inne słodkości z użyciem jabłek to zachęcam do przygotowania tarty w sosie śmietanowym lub babki



 Składniki na blachę 25 x 25 cm:
co najmniej 1 kg jabłek (waga przed obraniem)
5 dużych jajek
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki zwykłego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kostka masła (200 g)
50 g oleju
2 łyżeczki cynamonu
2 garście orzechów włoskich
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

cukier puder do posypania


Masło roztopić, ostudzić. Orzechy drobno posiekać. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.  Następnie dodać orzechy, cynamon i ekstrakt waniliowy. Za pomocą łyżki całość ze sobą wymieszać. Jajka wbić do miski i ubijać na najwyższych obrotach miksera. Gdy masa będzie puszysta to dodawać po 1 łyżce zwykłego cukru. Cały czas ubijać na najwyższych obrotach. Na sam koniec dodać przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia oraz roztopione masło. Składniki połączyć ze sobą na najniższych obrotach miksera (aby ciasto zbyt mocno  nie opadło!). Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Na sam koniec wylać ciasto, a na wierzchu ułożyć równomiernie kawałki jabłek. Ciasto piec około 1 godzinę w 180°C (aż do suchego patyczka). Przed podaniem posypać cukrem pudrem. 





Drukuj przepis