poniedziałek, 26 stycznia 2015

Babka z jabłkami


Babka z jabłkami to pomysł na wilgotne, puszyste i bardzo smaczne ciasto. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka składników. Babka z jabłkami to przepis na łatwe i tanie ciasto. Świeżość zachowuje przez 2-3 dni. 



Składniki na małą formę keksową:
2-3 średniej wielkości jabłka
1 szklanka mąki pszennej tortowej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
½ szklanki cukru
100 g miękkiego masła
3 jajka
3 łyżki oleju
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do dekoracji


Białka oddzielić od żółtek. Do miski dodać masło i cukier. Za pomocą miksera połączyć ze sobą. Pod sam koniec ubijania dodawać po jednym żółtku. Miksować tak długo, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać olej i ocet. Ponownie wymieszać za pomocą miksera. Pod sam koniec miksowania dodawać powoli mąkę. W osobnym naczyniu, białka ubić na sztywną masę. Do masy żółtkowo-mącznej dodać ubite białka. Za pomocą, np. trzepaczki delikatnie połączyć je z ciastem. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Jabłka umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki (z 1 jabłka powinno powstać 8 kawałków). Wlać połowę ciasta. Ułożyć połowę jabłek. Następnie wlać odrobinę ciasta (tak, aby przykryło jabłka) i ponownie ułożyć resztę jabłek. Wlać pozostałe ciasto. Jabłka muszą być pod ciastem, więc jeżeli jakiś kawałek wystaje – to można go delikatnie wbić w ciasto. Piec około 45 minut w 180ºC. Po upieczeniu, ostudzić i posypać cukrem pudrem. 






Drukuj przepis