piątek, 16 stycznia 2015

Zapiekanka ryżowa z pulpecikami i warzywami


Pomysł na danie, które samo się robi. Wystarczy wszystkie składniki umieścić w naczyniu żaroodpornym, zalać zalewą i wstawić do piekarnika. Danie idealne do odgrzewania. Poniższa zapiekanka jest naprawdę bardzo smaczna i sycąca. Pamiętajcie, aby zalewę dosyć mocno doprawić, ponieważ zostanie ona wchłonięta przez ryż i warzywa, które wcześniej nie były przyprawione. 



Składniki na 4 porcje:
1 szklanka ryżu
0,5 kg mięsa mielonego wieprzowe, np. z szynki
1/2 puszki kukurydzy
1/2 opakowania mrożonych warzyw
sól, papryka słodka
pieprz cayenne
1/4 (50 g) kostki masła


Do naczynia żaroodpornego wsypać 1 szklankę suchego ryżu. Do mięsa mielonego wsypać sól, pieprz cayenne i słodką paprykę. Przyprawy połączyć z mięsem. Wylepić małe pulpeciki, które umieścić na suchym ryżu, a na sam koniec dodać mrożone warzywa.


 Przygotować zalewę. Masło rozpuścić.  Do 2 szklanek wody dodać rozpuszczone masło. Przygotowana zalewę przyprawić solą i pieprzem. Na sam koniec wlać ją do naczynia żaroodpornego. Całość piec bez przykrycia około 60-70 minut w 180ºC. 




Drukuj przepis