wtorek, 6 stycznia 2015

Pulled pork czyli rwana/szarpana wieprzowina (danie z szybkowaru)


 

W tym roku chciałabym przyrządzić więcej dań z użyciem szybkowaru, dlatego też postanowiłam przygotować rwaną wieprzowinę. Pulled pork to rwana/szarpana wieprzowina, która rozpływa się w ustach. Delikatne, miękkie mięso, które rozpada się pod wpływem widelca. Taka wieprzowina będzie idealna na kanapki jak i do faszerowania tortilli. Pomysł na przepis ze strony kulinarnatv.pl.


Składniki:
1 kg łopatki wieprzowej
1 puszka pomidorów w puszce
1,5 szklanki wody
2 cebule (białą i czerwoną)
1 papryka
pół papryczki chili
2-3 ząbki czosnku
odrobina cukru
sól
pieprz cayenne
papryka słodka
olej do smażenia
posiekana zielona pietruszka


Kilka godzin wcześniej mięso umyć, osuszyć, natrzeć olej i przyprawami (solą, pieprzem oraz słodką papryką). Wstawić do lodówki. Po kilku godzinach wieprzowinę przesmażyć w garnku od szybkowara. W międzyczasie cebulę i papryki obrać. Cebulę pokroić na ćwiartki, paprykę w dużą kostkę, a papryczkę chili bardzo drobno posiekać. Czosnek obrać. Do przesmażonej wieprzowiny dodać pomidory z puszki, pokrojone warzywa i całe ząbki czosnku. Całość delikatnie przyprawić solą, pieprzem oraz cukrem. Na sam koniec wlać 1,5 szklanki wody. Pokrywę od szybkowaru zamknąć. Wybrać 2 poziom ciśnienia (czyli mięso musi się dusić w wysokim ciśnieniu) i czekać, aż wskaźnik ciśnienia wyskoczy do góry, a z zaworu ciśnieniowego zacznie wydobywać się para. Gaz zmniejszyć. Czas zaczynamy liczyć od momentu, gdy z zaworu ciśnieniowego zacznie wydobywać się para (stałym strumieniem!). Gotować 70 minut. Po tym czasie otworzyć szybkowar. Najlepiej ustawić zawór ciśnienia w pozycji dekompresji i poczekać kilka minut, aż wydostanie się cała para. Przygotowaną rwaną wieprzowinę podawać, np. na podgrzanej tortilli lub bułce. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką i polać przygotowanym sosem. 


Przesmażone mięso
Do mięsa dodać warzywa, przyprawy i zalać wodą

Danie od razu po otworzeniu pokrywy z szybkowaru



Drukuj przepis