sobota, 31 stycznia 2015

Dorsz w sosie koperkowym


Dzisiaj pomysł na szybki i banalnie prosty przepis na piątkowy obiad - dorsz w panierce polany sosem koperkowym. Lubię takie proste połączenie smaków. Oczywiście filety z dorsza możecie dodatkowo skropić sokiem z cytryny, aby ryba nabrała kwaskowatego smaku. Poniższe danie najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami i sałatką z pomidorami. 



Składniki dla 4 osób:
co najmniej 0,5 kg filetów z dorsza
1 jajko
bułka tarta
sól, pieprz
olej do smażenia

sos koperkowy
koperek posiekany (może być mrożony)
100 ml śmietany 30%
1,5 szklanki mleka
2 łyżki masła 
2 łyżki mąki pszennej


Rybę umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić solą oraz pieprzem. Jajko roztrzepać. Każdy kawałek dorsza panierować w jajku i bułce tartej. 


Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Rybę smażyć na średnim ogniu tak długo, aż panierka będzie lekko brązowa. 


W międzyczasie przygotować sos koperkowy. Na patelni rozpuścić masło, następnie dodać do niego mąkę i całość chwilę ze sobą przesmażyć. Gdy masa zmieni kolor (na jasny brązowy) dolać 1 szklankę mleka. Gotować, co jakiś czas mieszając. Jeśli masa jest zbyt gęsta dolać 0,5 szklanki mleka. Pod sam koniec do masy dodać śmietanę i posiekany koperek. Za pomocą trzepaczki wszystkie składniki ze sobą wymieszać. Gotować jeszcze kilka minut.  Przygotowany sos posmakować i ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem. 


Powyższym sosem polać przesmażone kawałki dorsza. 


Drukuj przepis