sobota, 10 stycznia 2015

Deser makowo-brzoskwiniowy


Od dawna miałam ochotę na brzoskwinie, jednak w sezonie zimowym trudno o świeże owoce. Dlatego też postanowiłam wykorzystać brzoskwinie z puszki i przygotować deser jogurtowo-twarogowy z makiem. Przekąska na słodko, która przypadnie smakoszom owocowych smakołyków. Jeżeli chcecie, aby więcej było białej masy - to deser przygotujcie z małej puszki brzoskwiń.



Składniki na 4 porcje:
475 g brzoskwiń bez zalewy (duża puszka)
2 żółtka
200 g twarogu
200 g jogurtu naturalnego
100 g śmietany 30%
50 g maku niebieskiego
3 łyżki cukru pudru


Na samym początku żółtka połączyć z cukrem - na jednolitą, puszystą masę. W międzyczasie mak zalać wrzącą wodą. Po kilku minutach odcedzić i za pomocą blendera mak lekko zmielić. Twaróg, jogurt naturalny i mak połączyć ze sobą. 

Śmietanę ubić na dosyć sztywną pianę. Do masy żółtkowej dodać masę twarogowo-jogurtowo-makową. Za pomocą miksera wszystkie składniki ze sobą połączyć. Pod sam koniec dodać ubitą śmietanę i delikatnie połączyć. Brzoskwinie (2 połówki odłożyć do dekoracji) zmiksować za pomocą blendera. 


Do 4 pucharków nakładać warstwami: zmiksowane brzoskwinie i masę twarogowo-jogurtowo-makową. Odłożone połówki brzoskwiń pokroić w plasterki i ułożyć na samym wierzchu deseru. Przygotowany deser schłodzić w lodówce. Najlepiej smakuje, gdy jest podany schłodzony. 

Drukuj przepis