poniedziałek, 5 stycznia 2015

Sałatka w pomarańczy


Dla co niektórych osób połączenie pomarańczy i piersi z kurczaka może się wydać dziwne. Nic bardziej mylnego. Soczysta pomarańcz idealnie pasuje do mięsa drobiowego. Poniżej umieszczam przepis na rewelacyjną, słodką i bardzo smaczną sałatkę z piersi kurczaka i pomarańczy. Najlepiej smakuje, gdy jest podana schłodzona. Tak podana sałatka sprawdzi się idealnie na finger party. Przepis dodaje do akcji "Pomarańcze - wszyscy tańczą i ja tańczę".



Składniki na 4 porcje:
4 duże pomarańcze
1 podwójna pierś z kurczaka
kilka gałązek świeżej pietruszki i szczypiorku
sól, pieprz
2-3 łyżki majonezu
oliwa z oliwek do smażenia


Na samym początku pierś umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić solą oraz pieprzem. Rozgrzać patelnię z odrobiną oliwy z oliwek. 


Piersi z kurczaka przesmażyć na złoty kolor (najlepiej na średnim ogniu). Upieczone kawałki mięsa drobiowego ostudzić. W międzyczasie pomarańcze umyć i sparzyć wrzątkiem. Odciąć kapelusze pomarańczy (na wysokości około 1/5 od góry). Delikatnie wyjąć środek pomarańczy. Miąższ z pomarańczy pokroić w kostkę. 


Ostudzone piersi kurczaka pokroić w małą kostkę. Do miski dodać pierś z kurczaka, pomarańcze (sam miąższ; bez soku) i posiekaną pietruszkę oraz szczypiorek. Całość posolić oraz popieprzyć. Za pomocą majonezu wszystkie składniki połączyć ze sobą. Przygotowaną sałatkę przełożyć do wydrążonych pomarańczy i schłodzić w lodówce. Przed podaniem udekorować świeżą, zieloną pietruszką.


Pomysł na przepis ze strony kuchnia-polska.net

Drukuj przepis