niedziela, 11 stycznia 2015

Sos pieczarkowy


Sos pieczarkowy - idealny do jajek, mięs i warzyw. Szybki do przygotowania i bardzo smaczny. Zachęcam Was do przygotowywania domowych sosów, które w swoim składzie nie zawierają chemii. Poniższy sos pieczarkowy jest dosyć gęsty (zawsze możecie dolać trochę więcej wody) i bardzo aromatyczny.



Składniki na 2 porcje:
200 g pieczarek
1 cebula
pół pęczka świeżej pietruszki
100 ml śmietany 30%
1 czubata łyżeczka mąki pszennej
odrobina soku z cytryny
sól, pieprz
olej

 


Pieczarki umyć i pociąć w słupki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Do garnka wlać odrobinę oleju i przesmażyć cebulę. Gdy będzie szklista dodać pieczarki. Wlać 1 szklankę wody i dusić na średnim ogniu. Gdy pieczarki będą już miękkie - sos przyprawić solą oraz pieprzem. Śmietanę wymieszać z mąką pszenną. Dolać 2-3 łyżki sosu (sam wywar) i połączyć. Przygotowaną masę wlać do sosu, dodać posiekaną pietruszkę i jeszcze chwilę gotować. Posmakować i ewentualnie doprawić oraz skropić odrobiną soku z cytryny.


Drukuj przepis