Miękkie, rozpływające się w ustach kawałki mięsa wieprzowego
polane ciemnym, pieczeniowym sosem. Danie idealne do podania z kaszą gryczaną
lub ziemniakami. Dzisiaj zapraszam Was na kolejny przepis z wykorzystaniem
szybkowara. Poniższy gulasz przygotowałam w 30 minut i uwierzcie mi – jego smak
był rewelacyjny!
Składniki:
co najmniej 0,5 kg karkówki
2 szklanki wody
pół papryczki chili
2 małe cebule
garść suszonych grzybów
papryka słodka
sól, pieprz
odrobina mąki
Suszone grzyby zalać wrzącą wodą i odstawić na co najmniej 30 minut. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem
i papryką słodką. Papryczkę chili pozbawić ziarenek i pokroić w drobne kawałki.
Do mięsa dodać papryczkę chili. Wsypać 1-2 łyżki mąki i wszystkie składniki ze sobą połączyć. Grzyby kilka razy opłukać i pokroić w duże kawałki. Do garnka wlać odrobinę oleju. Mięso przesmażyć na złoty kolor.
Następnie dolać 2 szklanki wody, dodać obraną i pokrojoną w ćwiartkę cebulę oraz pokrojone grzyby. Wszystko delikatnie ze sobą wymieszać. Garnek zamknąć pokrywą od
szybkowara. Wybrać 2 poziom ciśnienia (czyli mięso musi się dusić w wysokim ciśnieniu) i czekać, aż wskaźnik ciśnienia wyskoczy do góry, a z zaworu ciśnieniowego zacznie wydobywać się para. Gaz zmniejszyć. Czas zaczynamy liczyć od momentu, gdy z zaworu ciśnieniowego zacznie wydobywać się para (stałym strumieniem!). Gotować 20-25* minut. Po tym czasie otworzyć szybkowar. Najlepiej ustawić zawór ciśnienia w pozycji dekompresji i poczekać kilka minut, aż wydostanie się cała para.
szybkowara. Wybrać 2 poziom ciśnienia (czyli mięso musi się dusić w wysokim ciśnieniu) i czekać, aż wskaźnik ciśnienia wyskoczy do góry, a z zaworu ciśnieniowego zacznie wydobywać się para. Gaz zmniejszyć. Czas zaczynamy liczyć od momentu, gdy z zaworu ciśnieniowego zacznie wydobywać się para (stałym strumieniem!). Gotować 20-25* minut. Po tym czasie otworzyć szybkowar. Najlepiej ustawić zawór ciśnienia w pozycji dekompresji i poczekać kilka minut, aż wydostanie się cała para.
Przygotowany gulasz można lekko zagęścić (do szklanki wsypać 2-3 łyżeczki mąki; wymieszać je z wodą i przygotowaną zalewę wlać do sosu, który należy gotować jeszcze kilka minut).
Tak powinien wyglądać gulasz (od razu po zdjęciu pokrywy od szybkowara) |
* jeżeli wybierzecie dłuższy czas gotowania to przygotowane mięso będzie bardzo delikatne i miękkie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz