sobota, 3 stycznia 2015

Pomarańcze w sosie karmelowo-orzechowym


Pomarańcze w sosie karmelowo-orzechowym to pomysł na szybki, smaczny i bardzo prosty deser. Nie bójcie się połączenia karmelu i pomarańczy. Według mnie te smaki najlepiej do siebie pasują. Słodki karmel i słodko-kwaśne pomarańcze - idealnie połączenie. Przepis dodaje do akcji Pomarańcze - wszyscy tańczą i ja tańczę.



Składniki na 2 porcje:

2 pomarańcze
1 czubata łyżka cukru
100 ml słodkiej śmietany (tj. 30 %)
1 garść orzechów włoskich
1 garść orzechów laskowych
bazylia do dekoracji


Pomarańcze umyć, obrać, pozbawić białej błonki i za pomocą noża wyfiletować. Przygotowany owoc ułożyć na talerzu.



Na (suchej!)patelni przyrumienić cukier na złoty kolor. Gdy cukier rozpuści się i zmieni kolor na brązowy to dolać śmietanę. Trzymać na ogniu kilka minut, co jakiś czas mieszając. Musi powstać dosyć gęsty karmel. Pod sam koniec dodać posiekane orzechy. Połączyć je z sosem karmelowym. Pomarańcze polać przygotowanym sosem, udekorować bazylią i od razu podawać. 



Fazy powstawania sosu karmelowo-orzechowego:
Na suchą patelnię wsyp zwykły cukier.
Po kilku minutach z cukru powstaną grudki (należy co jakiś czas mieszać, aby masa nie przywarła do dna patelni).

Gdy cukier się rozpuści (a masa zmieni kolor na brązowy); od razu dolać śmietanę. Jeżeli podczas rumienienia, cukier przylepi się do dna patelni - nic się nie przejmujcie. Gdy dolejecie śmietanę, karmel sam się rozpuści.
Trzymać na ogniu jeszcze kilka minut, co jakiś czas mieszając. Gdy powstanie dosyć gęsty sos dodać posiekane orzechy i jeszcze chwilkę trzymać na ogniu.

Tak powinien wyglądać gotowy sos karmelowo-orzechowy.

Drukuj przepis