Niedzielny deser, który jesteście w stanie przygotować w niecałe 30 minut. Masa jogurtowa z mleczkiem kokosowym i maliny - naprawdę pyszne połączenie. Do białej masy dodałam nasiona chia, które zagęściły jogurt i mleczko kokosowe. Warto dodać, że nasiona chia zawierają bardzo dużo błonnika, więc poniższy deser zapewni nam na długi czas uczucie sytości. Po za tym deser jogurtowo-malinowy będzie idealny na walentynkowy podwieczorek. Jeżeli lubicie bardziej słodkie desery - to dodajcie o wiele mniej malin.
Składniki na 3 porcje:
1 mały jogurt naturalny (180 g)
1 puszka mleczka kokosowego (165 ml)
maliny (świeże lub mrożone)
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki nasion chia
Do miseczki dodać jogurt naturalny, mleczko kokosowe, 1 łyżkę cukru pudru i nasiona chia. Wszystko ze sobą wymieszać i odstawić na pół godziny (co jakiś czas masę można przemieszać, ponieważ ziarenka chia zwiększą swą objętość).
Na patelnię wsypać mrożone maliny i dodać 2 łyżki cukru pudru. Gotować na małym ogniu tak długo, aż maliny puszczą sok i się odmrożą. Maliny przestudzić.
Do pucharków nałożyć białą masę, a na sam wierzch maliny wraz z sokiem. Przygotowane desery schłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz