Gulasz wieprzowy w sosie pieczarkowo-śmietanowym to pomysł na pyszny i aromatyczny obiad. Danie przygotowałam w szybkowarze, dzięki temu mój gulasz był gotowy już po 30 minutach. Poniższe danie polecam podać z kaszą gryczaną i lekko kwaśnymi ogórkami. Uwierzcie mi - sos wyszedł rewelacyjny!
Składniki:
co najmniej 0,5 kg karkówki
1,5 szklanki wody
1 cebula
100 g pieczarek
papryka słodka
1-2 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz
odrobina mąki
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przyprawić solą,
pieprzem i papryką słodką. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Do garnka wlać odrobinę oleju. Mięso
przesmażyć na złoty kolor. W międzyczasie cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelnie wlać odrobinę oleju i przesmażyć cebulę wraz z pieczarkami. Warzywa muszą być miękkie.
Następnie do szybkowara wlać 1,5 szklanki wody. Garnek zamknąć pokrywą od szybkowara. Wybrać 2 poziom ciśnienia (czyli mięso musi się dusić w wysokim ciśnieniu) i czekać, aż wskaźnik ciśnienia wyskoczy do góry, a z zaworu ciśnieniowego zacznie wydobywać się para. Gaz zmniejszyć. Czas zaczynamy liczyć od momentu, gdy z zaworu ciśnieniowego zacznie wydobywać się para (stałym strumieniem!). Gotować 23-25 minut.
Po tym czasie otworzyć szybkowar. Najlepiej ustawić zawór ciśnienia w pozycji dekompresji i poczekać kilka minut, aż wydostanie się cała para. Do gulaszu dodać przesmażone pieczarki wraz z cebulą.
Następnie gulasz lekko zagęścić i zabielić(do szklanki wsypać 2-3 łyżeczki mąki i dodać śmietanę 18%; całość ze sobą wymieszać; dolać odrobinę sosu (aby zahartować śmietanę) i całość wlać do gulaszu). Gulasz należy gotować jeszcze przez kilka minut.
Witam. Jak ten przepis przełożyć na szybkowar elektryczny?
OdpowiedzUsuńWitam. Niestety nie pomogę. Wszystkie przepisy testuje w garnku od szybkowara.
Usuń