sobota, 13 maja 2017

Torty na Wieczór Panieński - 2 pomysły (+18)

Dzisiejszy post jest dedykowany osobom, które ukończyły 18 rok życia :) 
Sezon ślubny już niedługo w pełni! Jeżeli organizujecie Wieczór Panieński i chcecie samodzielnie upiec tort dla Przyszłej Pani Młodej to musicie zapoznać się z poniższym postem. W swoim życiu przygotowałam już kilka tortów na Wieczór Panieński, dlatego chciałabym podzielić się z Wami przemyśleniami dotyczącymi wypieków na tego typu imprezy oraz możliwości dekoracji tortów. 




TORT NR 1 - najprostszy i najszybszy w przygotowaniu 





Jeżeli ciasta pieczecie bardzo rzadko i nie macie wprawy w zdobieniu tortów to możecie upiec biszkopt w okrągłej tortownicy o średnicy 22-24 cm (na blogu znajdziecie przepis na najlepszy jasny biszkopt, który po upieczeniu podzielicie na 3 części ---> kliknij TUTAJ) i przełożyć go ulubionym kremem oraz dżemem, np. krem budyniowy, gotowy z paczki. Wierzch tortu możecie ozdobić ubitą śmietaną kremówką (30%) wraz z dodatkiem ostudzonej i rozpuszczonej żelatyny. Aby nadać śmietanie koloru wystarczy użyć odrobinę barwnika w proszku. Natomiast do przygotowania męskich "kształtów" będziecie potrzebować banana oraz 2 małe mandarynki, które po nałożeniu na tort (owoce obrać i z banana uformować męskich członek) wystarczy przykryć kremem śmietanowym, a mandarynkowe jajeczka delikatnie posypać startą, gorzką czekoladą. Na sam koniec, na czekoladowym wafelku (typu teatralny) możecie przygotować napis (z białej, rozpuszczonej czekolady). Prawda, że proste? :)


Przed samym podaniem, brzegi tortu posypałam zmielonymi orzechami, a sam wierzch ozdobiłam kolorową, cukrową posypką + obowiązkowo została wbita fajerwerka



TORT NR 2 - mocno czekoladowy, ozdobiony kremem ganache i roztopioną czekoladą





Ten tort będzie wymagał od Was większej ilości czasu, ponieważ musicie upiec biszkopt w dużej tortownicy (np. o średnicy 28 cm) i z upieczonego biszkoptu należy wyciąć odpowiednie kształty: prostokąt, kulki. Do ozdobienia tego tortu możecie przygotować krem ganache i ubić go na sztywną masę (przepis TUTAJ). Na sam koniec całość ozdobić roztopioną gorzką oraz białą czekoladą + kokardką, cukrowymi perełkamii :) Tort został podany na plastikowej, dużej desce + na niej zostały zrobione napisy z roztopionej czekolady. 


Po złożeniu tortu - z ciasta wykroiłam bardziej męskie kształty
(spójrz na zdjęcie poniżej)



Pomysły na kremy do tortów:

(wystarczy kliknąć na wybrany krem)  

- czekoladowy wraz dodatkiem mascarpone i kremu czekoladowego,

- maślano-budyniowy,

- śmietanowy wraz z dodatkiem białej czekolady,

- wiśniowy,

- typu ganache (mocno czekoladowy).


Jeżeli nie macie wprawy w przygotowaniu i ozdabianiu tortu masą plastyczną lub z pianek marshmallow to lepiej nie wykorzystujcie tych mas do zdobienia tortów, ponieważ możecie zniechęcić się wałkowaniem masy jak i jej późniejszym wyrównywaniem na torcie. 

Drukuj przepis