niedziela, 7 maja 2017

Makaron czekoladowy z twarogiem, sosem truskawkowym i owocami


Maj to najwyższy czas na opróżnianie zamrażalnika z zamrożonych owoców.  Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania dania z wykorzystaniem makaronu czekoladowego oraz mrożonych truskawek, malin i jagód. Makaron czekoladowy pięknie pachnie - zarówno surowy, jak i ugotowany. Wbrew pozorom nie jest słodki, tylko lekko kakaowy w smaku :) Aby całe danie było jeszcze bardziej sycące to dodałam do niego sos twarogowy przygotowany ze zmiksowanego twarogu i jogurtu naturalnego. 



Składniki na 2 porcje:
200 g makaronu czekoladowego
1 kostka twarogu (250 g)
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
cukier do smaku
2 garście mrożonych truskawek
1 garść malin
kilka łyżek jagód


Owoce z zamrażalnika rozmrozić. Do truskawek wsypać 1 łyżkę cukru i zmiksować za pomocą blendera. Twaróg pokruszyć na małe kawałki, dodać jogurt oraz 1 łyżkę cukru, a na sam koniec zmiksować. Jeśli masa twarogowa będzie zbyt gęsta to należy dodać odrobinę jogurtu naturalnego. Oba sosy posmakować i ewentualnie dosłodzić. Makaron ugotować we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić. Na talerze wyłożyć sos twarogowy i sosu truskawkowego (odrobinę sosów pozostawić do dekoracji!). Następnie dodać makaron, a na sam wierzch ułożyć maliny oraz jagody. Delikatnie przełożyć sos twarogowy i całość polać pozostałym sosem truskawkowym. Od razu podawać :)






Drukuj przepis