środa, 10 maja 2017

Makaron z piersią kurczaka, groszkiem, marchewką i kukurydzą


Pomysł na szybki obiad - makaron mini rurki wraz z dodatkiem piersi kurczaka, groszku, marchewki i kukurydzy. Całość obtoczona w sosie śmietanowym i posypana zieloną pietruszką. Prosto i smacznie :)




Składniki na porcję dla 6 osób:
1 opakowanie makaronu, np. mini rurki (400 g)
1 duża, podwójna pierś z kurczaka
2 średniej wielkości marchewki
1/2 puszki kukurydzy
1 biała cebula
1/2 czerwonej cebuli
1,5 szklanki mrożonego groszku
1 mała śmietana 30% (200 ml)
sól, pieprz
olej

do dekoracji
posiekana, zielona pietruszka 


Piersi umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przyprawić solą oraz pieprzem i całość wymieszać. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Marchewki obrać, przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półplasterki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Na dno woka wlać odrobinę oleju. Przesmażyć cebulkę. Następnie dodać piersi z kurczaka. Gdy lekko się usmażoną to dodać pokrojoną marchewkę. Całość smażyć na średnim ogniu, aż do lekkiej miękkości marchewki. Na sam koniec wsypać mrożony groszek i kukurydzę oraz wlać śmietanę. Całość przyprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu, aż do redukcji sosu. W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i gorący makaron przełożyć do sosu z warzywami. Dokładnie wymieszać i od razu przełożyć na talerze. Na sam koniec posypać posiekaną, zieloną pietruszką. 







Drukuj przepis