czwartek, 18 maja 2017

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym


Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym wraz z dodatkiem sosu sojowego oraz słodkiej śmietany to pomysł na proste i bardzo smaczne danie mięsne :) Polędwiczki przygotowane w poniższy sposób idealnie smakują podane z młodymi ziemniakami lub ugotowanym ryżem oraz ulubioną surówką, np. z młodej kapusty wraz z dodatkiem marchewki, jabłka oraz rzodkiewek



Składniki na porcję dla 4 osób:
1 polędwiczka wieprzowa (około 0,5 kg)
1,5 szklanki wody
2 łyżki sosu sojowego 
około 80 ml śmietany 30%
1 łyżka mąki pszennej
sól, pieprz
olej do smażenia

do dekoracji
posiekana, zielona pietruszka

Od lewej strony: polędwiczki usmażone - z jednej strony, z obu stron, a na sam koniec zalane wodą oraz sosem sojowym
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plasterki i lekko rozbić. Przyprawić solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i przesmażyć kawałki mięsa (z obu stron, na złoty kolor). Do podsmażonego mięsa wlać wodę i sos sojowy. Dusić około 35 minut pod przykryciem. Polędwiczki muszą zmięknąć! Na sam koniec śmietanę wymieszać z mąką i lekko zahartować ją gorącym sosem. Przygotowaną mieszankę wlać do sosu i gotować jeszcze 1-2 minuty, aż do lekkiego zgęstnienia sosu. Na sam koniec posmakować sos i ewentualnie go doprawić. Przed podaniem, polędwiczki posypać posiekaną, zieloną pietruszką.  



Drukuj przepis