wtorek, 9 maja 2017

Tort w kształcie samochodu


Tort idealny na urodziny lub świętowanie zdanego egzaminu na prawo jazdy :) Jasny biszkopt nasączony sokiem z cytryny i przełożony kremem śmietanowo-czekoladowym oraz dżemem truskawkowym. Na sam koniec ozdobiony różowo-białym kremem maślanym. Proste i bardzo smaczne połączenie smaków!



Składniki na 1 tort:

biszkopt*


5 dużych jaj
2/3 szklanki drobnego cukru (120 g)
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej (90 g)
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej (50 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru wanilinowego 
szczypta soli


krem śmietanowo-czekoladowy
2 tabliczki białej czekolady (180-200 g)
2 opakowania śmietany 30% (400 g)
2 śnieżki na mleko (sam proszek!)

krem maślany do dekoracji
1 kostka bardzo miękkiego masła (200 g)
1 opakowanie cukru pudru (400 g)
barwnik w proszku, np. czerwony/różowy

dodatkowo
sok z 1 cytryny + 0,5 szklanki przegotowanej wody
1/2 słoiczka dżemu truskawkowego
pisaki z lukrem do napisów
4 delicje

*biszkopt przygotowany w tortownicy o średnicy 22-24 cm


Na samym początku (lub dzień wcześniej) przygotować jasny biszkopt. 

Białka oddzielić od żółtek. Do białek wsypać szczyptę soli. Za pomocą miksera ubić na sztywną pianę. Następnie powoli (dosłownie po 1 łyżce) dodać zwykły cukier. Cały czas miksować na najwyższych obrotach miksera. Musi utworzyć się gęsta i sztywna piana. Następnie dodać cukier wanilinowy. Gdy cukier rozpuści się w pianek z białek, to na sam koniec dodać przesiane przez sito mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Najlepiej sypkie składniki dodać w 3-4 partiach. Całość delikatnie ze sobą wymieszać, np. szpatułką. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do tortownicy. Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Piec około 30-35 minut, aż do lekkiego zarumienia. Najlepiej wbić patyczek i sprawdzić, czy ciasto się do niego nie przykleja. Gorący biszkopt (w tortownicy) uderzyć o stół i odstawić do ostudzenia. Wyjąć z formy dopiero po ostudzeniu! Upieczony biszkopt podzielić na 3 części. 



W międzyczasie przygotować krem śmietanowo-czekoladowy.

Czekoladę pokroić na drobne kawałki. Śmietanę przelać do rondelka i mocno pogrzać (na małym ogniu!). Do czekolady wlać gorącą śmietanę i całość ze sobą wymieszać. Czekolada musi się roztopić. Masę ostudzić i mocno schłodzić. Na sam koniec masę śmietanowo-czekoladową przelać do miski, wsypać śnieżkę i całość zmiksować ze sobą. Ubijać na wysokich obrotach miksera, aż do utworzenia gęstego, sztywnego kremu. 


Na deskę/talerz przełożyć spód ciasta. Nasączyć wodą z dodatkiem soku z cytryny. Następnie posmarować dżemem i wyłożyć połowę kremu śmietanowo-czekoladowego. Tak samo postąpić z drugą częścią biszkoptu (nasączyć, posmarować dżemem i kremem). Na sam wierzch położyć ostatnią warstwę biszkoptu.

Za pomocą noża wyciąć boki tortu (spójrz na zdjęcia poniżej!), aby uformować kształt samochodu. Jeden z wyciętych boków położyć na wierzch tortu (drugi bok nie będzie potrzebny do tortu, więc można go od razu zjeść :)). Ciasto wstawić do lodówki. 

Na sam koniec przygotować krem maślany. Bardzo miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, aż do utworzenia jednolitej, gładkiej i kremowej masy. Część masy odłożyć na bok (biała część będzie potrzebna do przygotowania szyb i lamp do samochodu). Do pozostałej części wsypać odrobinę czerwonego/różowego barwnika spożywczego. Dokładnie wymieszać. Różową masę rozsmarować na całym torcie. Wygładzić. Do dużej strzykawki przełożyć białą masę maślaną i "narysować" szyby oraz przednie lampy do samochodu. Całość wypełnić białą masą. Wyrównać. Za pomocą pisaków cukrowych przygotować dowolny napis + zrobić tylnie lampy (spójrz na zdjęcia poniżej!). Na sam koniec przykleić biszkopty (delicje lekko posmarować masą cukrową i przylepić do samochodu). Przygotowany tort schłodzić w lodówce. Najlepiej przygotować go 1-2 dni przed podaniem. 









Pomysł na tort STĄD

Drukuj przepis