poniedziałek, 22 maja 2017

Placek z truskawkami - łatwy i szybki do przygotowania


Placek z owocami to ciasto mojego dzieciństwa :) Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania wypieku wraz dodatkiem świeżych truskawek. Obowiązkowo przed podaniem, placek należy posypać cukrem pudrem. Poniższe ciasto jest łatwe, szybkie i tanie w przygotowaniu. Truskawki możecie zastąpić malinami, jeżynami lub śliwkami. 



Składniki na blachę o wymiarach 30 x 20 cm:
4 jajka (rozmiar l)
1/2 szklanki oleju (110 g)
1/2 szklanki zwykłego cukru (100 g)
1 i 2/3 szklanki mąki pszennej (250 g)
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 kg świeżych truskawek

cukier puder do posypania


Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i odłożyć. Do miski przelać żółtka i wsypać cukier (zwykły oraz waniliowy). Miksować, aż do uzyskania puszystej i jasnej masy. Następnie wlać olej. Dokładnie zmiksować. Gdy składniki połączą się ze sobą to wsypać mąkę (pszenną i ziemniaczaną) wraz z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyraźnie zmieni konsystencję na mocno zbitą! Na sam koniec dodawać powoli ubite białka i całość wymieszać ze sobą. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek, przekroić na 2-3 części i delikatnie posypać mąką. Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać.  Na sam koniec ułożyć truskawki. Piec około 45 minut w 180ºC  (aż do suchego patyczka i zarumienia ciasta). Przed podaniem, posypać cukrem pudrem. 

Etapy przygotowania ciasta: zmiksować żółtka z cukrem i olejem; delikatne połączyć z ubitymi białkami; na ostatnim zdjęciu jest widoczna ostateczna konsystencja ciasta
Ciasto przed i po upieczeniu




Przepis STĄD

Drukuj przepis