piątek, 5 maja 2017

Ciasteczka kokosowo-bananowe


Ciasteczka kokosowo-bananowe to pomysł na wegańską i bezglutenową przekąskę na słodko. Poniższe ciasteczka są bardzo proste do przygotowania oraz mocno sycące. Do ich przyrządzenia będziecie potrzebować tylko kilka składników: bananów, płatków owsianych, wiórek kokosowych oraz suszonych kwaśnych owoców, np. wiśni,  żurawiny lub malin. 



Składniki:
2 bardzo dojrzałe banany
1 opakowanie wiórków kokosowych (100 g)
4/5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych, np. bezglutenowych (80 g)
garść kwaśnych, suszonych owoców (np. wiśni, żurawiny, malin)
odrobina soku z cytryny


Banany obrać i zmiksować za pomocą blendera. Do musu bananowego dodać wiórki kokosowe, płatki owsiane, wlać odrobinę soku z cytryny i wsypać pokrojone na mniejsze części suszone owoce. Całość dokładnie ze sobą wymieszać. Formę (o wymiarach 20 cm x 40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę kokosowo-bananową. Za pomocą dłoni masę rozprowadzić po formie i lekko ubić. Piec około 20 minut w 180ºC (aż do zarumienienia). Gorącą masę pokroić na mniejsze części (po ostudzeniu masa będzie się kruszyć, dlatego najlepiej kroić ją od razu po upieczeniu).


Po lewej: masa przed wymieszaniem
Po prawej: masa rozprowadzona w formie do pieczenia



Drukuj przepis