niedziela, 14 maja 2017

Placuszki kukurydziane - bezglutenowe


Pomysł na wegetariańskie śniadanie - placuszki przygotowane na bazie zmiksowanej kukurydzy oraz mąki kukurydzianej, podane z sałatką oraz jajkiem sadzonym. Proste i pyszne połączenie składników :)



Składniki na 6 placuszków:

placuszki
3/4 odcedzonej kukurydzy z puszki (200 g)
4  płaskie łyżki mąki kukurydzianej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mleka
1 jajko
olej do smażenia
papryka słodka
kurkuma
sól

do podania
jajko sadzone
dowolna sałatka (np. pomidor, ogórek i kukurydza)


Do blendera przesypać kukurydzę i zmiksować na jednolitą konsystencję. Do miski przełożyć puree z kukurydzy, wbić jajko, wlać mleko, wsypać mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Za pomocą łyżki, wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta. Smażyć z obu stron, na średnim ogniu. Podawać na ciepło wraz z dodatkiem sadzonego jajka (najlepiej z płynnym żółtkiem) oraz ulubionej sałatki. 

Przygotowywanie ciasta kukurydzianego

Smażenie placuszków - za pomocą łyżki nałożyć masę, którą należy lekko rozpłaszczyć na patelni



 


Przepis STĄD

Drukuj przepis