wtorek, 16 maja 2017

Szakszuka z szynką i serem feta


Szakszuka to pomysł na ciepłe i szybkie do przygotowania śniadanie. W dosłownym tłumaczeniu oznacza "wielki bałagan". Tradycyjna szakszuka składa się z pomidorów, papryki oraz cebuli. Dzisiaj zachęcam do przygotowania bogatszej wersji szakszuki - z szynką, serem feta oraz szczypiorkiem. Jajka przygotowane w ten sposób będą miały ścięte białko i miękkie żółtko. Takie danie jest bardzo smaczne i idealnie smakuje podane ze świeżym pieczywem :)


Składniki na porcje dla 2 osób:
2 średniej wielkości pomidory
2 duże jajka
1 grubszy plasterek szynki, np. wędzonej
50 g sera feta
szczypiorek z dymki
1 łyżka masła
sól, pieprz


Ser feta i szynkę pokroić w kostkę. Szczypiorek umyć, osuszyć i drobno posiekać. Pomidory umyć, nakroić na krzyż i zalać wrzącą wodą. Następnie obrać ze skórki. Na małej patelni roztopić masło i dodać pokrojone na mniejsze kawałki pomidory. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Smażyć na średnim ogniu tak długo, aż pomidory zmiękną i sos lekko się zredukuje. Następnie dodać szynkę, szczypiorek i ser feta*. W pomidorach zrobić dwa wgłębienia, w które wbić jajka. Przyprawić je solą oraz pieprzem. Patelnię przykryć pokrywką i gotować około 3-4 minuty (do ścięcia białka, żółtko ma być płynne). Od razu podawać.

*jeśli ser feta dodacie w tym momencie to rozpuści się podczas duszenia. Jeżeli zależy Wam na tym, aby ser nie stracił na konsystencji to dodajcie go dopiero wtedy, gdy jajka będą ścięte.

Po lewej: duszenie pomidorów wraz z dodatkiem szynki
Środek: szakszuka po wbiciu jajek
Po prawej: duszenie jajek




Drukuj przepis