środa, 31 maja 2017

Sałatka z ryżem, mieszanką meksykańską i wędzonym kurczakiem


Dzisiaj pomysł na szybką do przygotowania i bardzo sycącą sałatkę z ryżem, mieszanką meksykańską i wędzonym mięsem z kurczaka. Prosto i bardzo smacznie :) Poniższa sałatka sprawdzi się idealnie na drugie śniadanie. Jeżeli nigdy wcześniej nie spotkaliście się z mieszanką meksykańską to podpowiem Wam, że składa się z konserwowej kukurydzy, groszku, marchewki, papryki oraz ugotowanej czerwonej fasoli.  



Składniki na porcję dla 4-6 osób:
0,5 szklanki suchego ryżu + 1 szklanka wody
1 puszka mieszanki meksykańskiej (waga 400 g wraz z zalewą)
1 wędzona ćwiartka z kurczaka (około 300 g)
1-2 łyżki majonezu
sól, pieprz

Składniki sałatki przed wymieszaniem
Ryż opłukać zimną wodą, odcedzić, przesypać do garnuszka, zalać wodą i posolić. Gotować kilkanaście minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy ryż wchłonie wodę to garnuszek przykryć pokrywką i pozostawić do ostygnięcia. Wędzoną ćwiartkę z kurczaka pozbawić skóry, kości, chrząstek, a mięso pokroić na mniejsze kawałki. Mieszankę meksykańską przełożyć na durszlak i odcedzić z zalewy. Składniki sałatki przesypać do miski. Na sam koniec dodać majonez i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Sałatkę schłodzić przed podaniem. 




Drukuj przepis