sobota, 6 maja 2017

Zielone szparagi w panierce z mąki kukurydzianej


Jeżeli znudziliście się tradycyjną formą podawania szparagów (ugotowanych w wodzie) to zachęcam do ich przygotowania w nieco inny sposób. Zielone szparagi panierowane w jajku i mące kukurydzianej to pomysł na bezglutenową i wegetariańską przekąskę na słono. Szparagi przygotowanie w poniższy sposób najlepiej smakują podane na ciepło wraz z dodatkiem lekko ostrego sosu. 




Składniki na porcję dla 3-4 osób:
1 pęczek zielonych szparagów
2 jajka
mąka kukurydziana
sól, pieprz
kurkuma
słodka papryka
odrobina oleju

sos
100 g jogurtu naturalnego
2-3 łyżki sosu słodkie chilli




Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki. Do płaskiego talerza wbić jajka, przyprawić je solą, pieprzem, słodką papryką oraz kurkumą i za pomocą widelca całość ze sobą wymieszać. Do drugiego talerza wsypać mąkę kukurydzianą. Szparagi obtoczyć w jajku, mące, ponownie w jajku i mące. Lekko otrzepać z nadmiaru mąki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, który należy delikatnie posmarować olejem. Przygotowane szparagi przełożyć do formy. Całość piec około 20-25 minut w 180°C, aż do lekkiego ze złocenia panierki. W międzyczasie przygotować sos - jogurt wymieszać z sosem słodkie chilli. Przygotowane panierowane szparagi podać z sosem jogurtowym.









Przepis STĄD

Drukuj przepis