środa, 17 maja 2017

Sałata masłowa z sosem jogurtowym


Dodatek idealny do młodych ziemniaków - sałata masłowa w lekkim, słodko-kwaśnym, jogurtowym sosie. Jej przygotowanie jest banalnie proste - wystarczy sałatę porwać na mniejsze części i polać sosem wraz z dodatkiem posiekanego koperku :)



Składniki na porcje dla 4 osób:
1 główka sałaty masłowej
1 opakowanie gęstego jogurtu naturalnego (około 200 g)
2-3 łyżki posiekanego koperku
cukier
sok z cytryny
szczypta soli


Sałatę umyć, osuszyć, porwać na mniejsze części. Do jogurtu wsypać szczyptę soli, cukier (na początek 1 łyżeczkę) i odrobinę soku z cytryny. Wszystkie składniki sosu wymieszać. Cukier musi rozpuścić się w jogurcie. Sos posmakować i ewentualnie dosłodzić/dokwasić. Następnie do sosu wsypać posiekany koperek. Wymieszać. Przed samym podaniem, sałatę polać sosem jogurtowym. 



Drukuj przepis