wtorek, 23 maja 2017

Zupa z zielonymi szparagami, młodymi ziemniakami i serem feta


Pomysł na szybki do przygotowania, lekki, wegetariański obiad - zupa z zielonymi szparagami, młodymi ziemniakami i serem feta. Proste i smaczne połączenie smaków :) Jeżeli szukacie innych dań z wykorzystaniem szparagów to kliknijcie TUTAJ



Składniki na porcje dla 4 osób:
5-6 średniej wielkości młodych ziemniaków (waga po obraniu około 0,5 kg)
1 pęczek zielonych szparagów
1 l gorącej wody + 3 łyżeczki domowej wegety (lub 1 l wywaru warzywnego)
100 ml śmietany 30%
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

do podania
ser feta pokrojony w kostkę


Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. W garnku roztopić masło. Dodać ziemniaki. Całość smażyć kilka minut, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie czosnek obrać i pokroić w plasterki. Gdy ziemniaki lekko się przesmażą to dodać do nich czosnek. Wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. W gorącej wodzie rozpuścić domową wegetę. Przygotowaną zalewę wlać do ziemniaków. Całość delikatnie posolić i popieprzyć. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem, aż do lekkiej miękkości ziemniaków. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki i pokroić na mniejsze kawałki (główki pozostawić w całości!). Do ziemniaków dodać szparagi (bez główek!). Całość gotować kilka minut, aż do miękkości szparagów. Następnie dodać główki i całość gotować jeszcze 1-2 minuty. Garnek zdjąć z ognia. Na sam koniec wlać śmietanę zahartowaną w niewielkiej ilości gorącej zupy. Wymieszać. Zupę posmakować i ewentualnie doprawić. Gotową zupę przelać do misek/talerzy i z wierzchu posypać serem feta. Od razu podawać. 

Etapy przygotowywania zupy szparagowo-ziemniaczanej - od lewej strony: podsmażanie ziemniaków wraz z czosnkiem, gotowanie wywaru i pokrojonych szparagów, a na sam koniec zabielanie śmietaną

 



Pomysł na przepis STĄD

Drukuj przepis