wtorek, 25 października 2016

Domowa wegeta do słoików (przyprawa na mokro)


Jeżeli jesteście zwolennikami domowych mieszanek przypraw jak i wyrobów to zachęcam do przyrządzenia jarzynki, tzw. wegety. Poniższa przyprawa będzie idealna jako dodatek do zup, sosów lub alternatywa do przygotowania domowego bulionu warzywnego. Domową wegetę należy przechowywać w chłodnym miejscu. Nie wymaga pasteryzacji, ponieważ zawiera bardzo dużą ilość soli. 


Składniki na 9 mniejszych słoiczków:
1 szklanka soli morskiej gruboziarnistej (300 g)
6 marchewek (około 0,6 kg)
2-3 pietruszki (około 0,3 kg)
2 pory (biała i zielona część; około 0,5 kg)
1/2 selera
3 średniej wielkości cebule
3 pomidory, np. malinowe
2-3 ząbki czosnku
pęczek zielonej pietruszki
pęczek koperku


Warzywa umyć. Marchewkę, selera i pietruszkę obrać oraz pokroić na mniejsze części. Z pomidorów wykroić szypułki, przeciąć je na 4 części. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w piórka. Czosnek obrać. Z zielonej pietruszki i koperku odkroić łodygi. Wszystkie warzywa zmielić w maszynce do mielenia za pomocą sitka o najmniejszych oczkach. Do warzyw wsypać sól. Całość wymieszać i odstawić na godzinę. W międzyczasie słoiki umyć i osuszyć. Masę warzywną bardzo dokładnie wymieszać (utworzy się dosyć duża ilość soku). Do przygotowanych słoików nałożyć jarzynkę. Masę delikatnie ubić. Słoiki zakręcić. Przechowywać w chłodnym miejscu. 

Warzywa przed wymieszaniem



Pomysł na przepis STĄD

Drukuj przepis