środa, 19 października 2016

Zupa dyniowa z gruszką na mleczku kokosowym


Zupa dyniowa z gruszką na mleczku kokosowym to pomysł na sycący i pożywny krem. Zupa jest lekko słodka, pikantna, a zarazem kokosowa w smaku. Jeżeli jesteście znudzeni tradycyjną zupą dyniową to zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu. 


Składniki:
1 dynia hokkaido
1 gruszka
1 szklanka mleczka kokosowego
sok z ¼ pomarańczy
2 szklanki wody*
kawałek ostrej papryki
ostra i słodka papryka
sól himalajska różowa (lub zwykła)
pieprz

do dekoracji
pestki dyni

*jeżeli po zblendowaniu będziecie uważać, że krem jest za gęsty do dolejcie kolejną szklankę wody + zupę ponownie zagotujcie



Dynię umyć, osuszyć, przekroić na pół i wydrążyć z pestek oraz miękkiego miąższu. Przygotowaną dynię przeciąć na 8 części. Gruszkę przekroić na 4 części i usunąć gniazda nasienne. Przygotowaną dynię i gruszkę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec po przykryciem około 60 minut w 180ºC. Następnie upieczoną gruszkę obrać ze skórki. Z ostrej papryczki usunąć nasionka i drobno pokroić. Dynię, gruszkę i papryczkę przełożyć do garnka. Całość zalać mleczkiem kokosowych, sokiem z pomarańczy i wodą. Przyprawić solą, pieprzem, kurkumą, ostrą oraz słodką papryką i gotować kilka minut. Zupę ostudzić i zmiksować za pomocą blendera. Na sam koniec posmakować i ewentualnie doprawić. Przygotowaną zupę-krem podawać z makaronem i pestkami dyni (wcześniej podprażonymi na suchej patelni).






Drukuj przepis