poniedziałek, 3 października 2016

Rolada serowa z szynką, pastą jajeczną i sałatą


Rolada serowa nadziana szynką, pastą jajeczną i sałatą to przekąska na słono, która zachwyci gości. Wbrew pozorom jej przygotowanie jest bardzo proste. Poniższa rolada świetnie smakuje z chlebem bądź podana jako samodzielna przekąska. 



Składniki:
0,4 kg sera żółtego w kawałku*, np. goudy
2 serki topione o smaku śmietankowym (200 g)
4 jajka
kilka plasterków szynki konserwowej
kilka liści sałaty, np. masłowej
1/2 kostki masła (100 g)
sól, pieprz
szczypiorek

*najlepiej kupić ser zapakowany w oryginalną folię ochronną


Jajka ugotować na twardo. Ostudzić. Obrać ze skorupek i drobno pokroić. Szczypiorek drobno posiekać. Do małego garnka wlać wodę. Zagotować. Następnie włożyć żółty ser (nie obwijać go z folii!). Gotować na małym ogniu około 30 minut. Gdy ser będzie miękkie to wyjąć go z garnka. Na blacie kuchennym rozłożyć przezroczystą folię (bądź papier). Wyjąć żółty ser. Rozwałkować go na niezbyt gruby prostokąt. Do miksera przełożyć masło i stopniowo dodawać serek topiony. Utrzeć na puszystą masę. Na sam koniec do masy dodać posiekane jajka, szczypiorek. Całość wymieszać i przyprawić solą oraz pieprzem. Ser żółty posmarować odrobiną pasty jajecznej. Następnie ułożyć plasterki szynki, wyłożyć pozostały farsz jajeczny, równomiernie rozsmarować, a na sam koniec dodać liście zielonej sałaty. Za pomocą dłoni zrolować roladę (zwijać od szerszego boku). Gotowa rolada musi być dosyć ciasto zwinięta! Na sam koniec przełożyć na papier do pieczenia łączeniami do dołu. Z papieru uformować tzw. cukierka i gotową roladę wstawić do lodówki. Najlepiej na całą noc. Na drugi dzień pokroić w plastry i ułożyć na talerzu.





Pomysł na przepis STĄD

Drukuj przepis