piątek, 30 września 2016

Sałatka z selerem naciowym i kurczakiem (gyros)



Kolejny pomysł na sałatkę z kurczakiem. Połączenie selera naciowego, kukurydzy, pomidorków koktajlowych i udek z kurczaka przyprawionych mieszanką gyros. Prosto, szybko i bardzo smacznie.



Składniki:
ok. 0,4-0,5 kg wyluzowanych udek z kurczaka
3-4 łodygi selera naciowego
½ puszki kukurydzy
ok. 200 g pomidorków koktajlowych
3 łyżki przyprawy gyros
2 łyżki oleju

sos
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz


Udka umyć, osuszyć, przyprawić mieszanką gyros i polać olejem. Całość dokładnie wymieszać. Przyprawione mięso wstawić do lodówki. Najlepiej na całą noc (tak, aby mięso "przegryzło się" z przyprawami"). Na drugi dzień udka pokroić w kostkę. Na rozgrzaną patelnię przełożyć kawałki udek z kurczaka. Usmażyć i ostudzić. W międzyczasie kukurydzę odsączyć z zalewy. Pomidorki pokroić na połówki, a seler naciowy w półplasterki. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Na sam koniec dodać sos (jogurt wymieszać z majonezem) oraz całość przyprawić solą oraz pieprzem. 



Drukuj przepis