wtorek, 27 września 2016

Kapusta po bawarsku


Kapusta po bawarsku to świetny dodatek do obiadu. Lekko słodka, chrupka i prosta do przygotowania. Taką kapustę możecie podać do pieczonych żeberek. Do przyrządzenia kapusty po bawarsku będziecie potrzebować białej i pekińskiej kapusty oraz wędzonego boczku. Jeżeli lubicie kminek to możecie go dodać do kapusty. Szczerze polecam :)




Składniki:
1 mała główka białej kapusty (niecały 1 kg)
1 mała główka kapusty pekińskiej
150-200 g wędzonego boczku
2 łyżki zwykłego cukru
4-5 łyżek octu winnego
300 ml bulionu
majeranek
sól, pieprz


Kapusty umyć i poszatkować w miarę cienkie paseczki. Posolić, wymieszać i odstawić na 15-20 minut. W międzyczasie boczek drobno pokroić. Do garnka wrzucić boczek. Gdy się stopi to wsypać cukier. Skarmelizować go. Następnie do tego samego garnka dodać poszatkowaną kapustę i całość smażyć około 10 minut (co jakiś czas mieszając). Na sam koniec wlać bulion. Całość przyprawić solą, pieprzem i majerankiem oraz wlać ocet. Wymieszać i dusić pod przykryciem około 20-25 minut. Pod koniec można zdjąć pokrywkę i gotować do lekkiej redukcji sosu. Ugotowana kapusta wyraźnie się skurczy. 

Smażenie i karmelizowanie boczku
Duszenie kapusty


Drukuj przepis