Kapusta po bawarsku to świetny dodatek do obiadu. Lekko
słodka, chrupka i prosta do przygotowania. Taką kapustę możecie podać do pieczonych żeberek. Do przyrządzenia kapusty po bawarsku będziecie potrzebować
białej i pekińskiej kapusty oraz wędzonego boczku. Jeżeli lubicie kminek to możecie go dodać do kapusty. Szczerze polecam :)
Składniki:
1 mała główka białej kapusty (niecały 1 kg)
1 mała główka kapusty pekińskiej
150-200 g wędzonego boczku
2 łyżki zwykłego cukru
4-5 łyżek octu winnego
300 ml bulionu
majeranek
sól, pieprz
Kapusty umyć i poszatkować w miarę cienkie paseczki. Posolić,
wymieszać i odstawić na 15-20 minut. W międzyczasie boczek drobno pokroić. Do
garnka wrzucić boczek. Gdy się stopi to wsypać cukier. Skarmelizować go.
Następnie do tego samego garnka dodać poszatkowaną kapustę i całość smażyć około 10 minut (co jakiś czas
mieszając). Na sam koniec wlać bulion. Całość przyprawić solą, pieprzem i majerankiem oraz wlać ocet. Wymieszać i dusić pod przykryciem około 20-25 minut. Pod koniec można zdjąć pokrywkę i gotować do lekkiej redukcji sosu. Ugotowana kapusta
wyraźnie się skurczy.
Smażenie i karmelizowanie boczku |
Duszenie kapusty |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz