poniedziałek, 12 września 2016

Sałatka z pieczonym pstrągiem łososiowym i szpinakiem


Jeżeli po obiedzie pozostały Wam kawałki upieczonej ryby, np. pstrąga łososiowego to zachęcam do przygotowania sałatki na bazie szpinaku, pomidorków koktajlowych i czerwonej cebuli. Prosto, szybko i bardzo smacznie :)


Składniki na 2 porcje:
2 kawałki upieczonego pstrąga (np. z TEGO przepisu), wagowo około 100 g
2 garście szpinaku baby
1/2 czerwonej cebuli
pomidorki koktajlowe

sos
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek
1 łyżka przegotowanej wody
sól, pieprz


Upieczonego pstrąga rozdrobnić na mniejsze kawałki. Szpinak umyć, osuszyć. Cebulkę pokroić w cienkie talarki. Pomidorki umyć i przekroić na pół. Sałatkę można przygotować na 2 sposoby:
1. składniki warstwowo układać na talerzu (szpinak, pomidorki, cebulka i kawałki pstrąga),
2. wszystkie składniki przesypać do miski i wymieszać. 

Przed samym podaniem polać sosem: składniki na sos przelać do małego słoiczka i dokładnie wymieszać. 




Sałatka przed...
...i po wymieszaniu

Drukuj przepis