Jeżeli po obiedzie pozostały Wam kawałki upieczonej ryby, np. pstrąga łososiowego to zachęcam do przygotowania sałatki na bazie szpinaku, pomidorków koktajlowych i czerwonej cebuli. Prosto, szybko i bardzo smacznie :)
Składniki na 2 porcje:
2 kawałki upieczonego pstrąga (np. z TEGO przepisu), wagowo około 100 g
2 garście szpinaku baby
1/2 czerwonej cebuli
pomidorki koktajlowe
sos
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek
1 łyżka przegotowanej wody
sól, pieprz
Upieczonego pstrąga rozdrobnić na mniejsze kawałki. Szpinak umyć, osuszyć. Cebulkę pokroić w cienkie talarki. Pomidorki umyć i przekroić na pół. Sałatkę można przygotować na 2 sposoby:
1. składniki warstwowo układać na talerzu (szpinak, pomidorki, cebulka i kawałki pstrąga),
2. wszystkie składniki przesypać do miski i wymieszać.
Przed samym podaniem polać sosem: składniki na sos przelać do małego słoiczka i dokładnie wymieszać.
Sałatka przed... |
...i po wymieszaniu |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz