sobota, 24 września 2016

Szynka duszona w sosie cebulowym


Szynka duszona w sosie własnym z dodatkiem cebuli podana z kaszą gryczaną i surówką z buraczków to pomysł na perfekcyjny obiad :) Mięso przygotowane w poniższy sposób dosłownie rozpływa się w ustach, ponieważ jest idealnie miękkie i soczyste. Taką szynkę możecie przygotować w szybkowarze jak i w zwykłym garnku. Najważniejsze jest to, że trzeba ją dusić tak długo, aż mięso będzie rozpadać się pod wpływem nacisku widelca. 


Składniki:
1 kg szynki wieprzowej (bez skóry)
3 szklanki wody
2-3 cebule
sól, pieprz
ostra papryka
2-3 liście laurowe
olej



Szynkę umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i ostrą papryką. Odstawić na 1 godzinę w chłodne miejsce. W międzyczasie cebulę obrać i pokroić w piórka. Następnie do garnka wlać olej i z każdej strony obsmażyć mięso. Gdy szynka się zarumieni to do garnka wlać wodę i dodać cebulę. Pokrywę od szybkowaru zamknąć. Wybrać 2 poziom ciśnienia. Gotować około 45-50 minut (czas liczymy od momentu, gdy para będzie wydobywać się stałym strumieniem; w tym momencie należy zmniejszyć ogień). Po upływie czasu otworzyć pokrywę od szybkowaru. Najlepiej ustawić zawór ciśnienia w pozycji dekompresji i poczekać kilka minut, aż wydostanie się cała para. Taką szynkę możecie przygotować w zwykłym garnku, tj. dusić pod przykryciem co najmniej 1,5 godziny. Ewentualnie czas duszenia wydłużyć, aż do uzyskania pożądanej miękkości mięsa. 
Pod sam koniec szynkę i liście laurowe wyjąć z garnka, a sos zmiksować za pomocą blendera. Jeżeli wydaje się Wam, że sos jest zbyt rzadki to możecie go zredukować (gotować bez przykrycia na małym ogniu) bądź zagęścić 1 łyżką mąki wymieszanej z odrobiną zimnej wody. Przed podaniem szynkę pokroić w grube plasterki i polać sosem.






Drukuj przepis