piątek, 23 września 2016

Babka makowa



Babka makowa to pomysł na tanie, proste i bardzo smaczne ciasto. Szczerze powiedziawszy nie jestem wielbicielką suchych wypieków, ale poniższa babka jest rewelacyjna! Lekko wilgotna i długo zachowuje świeżość. Polecam wypróbować przepis. 



Składniki*:
4 duże jajka
1 kostka masła (200 g)
1 szklanka suchego maku (150 g)
1 szklanka zwykłego cukru (220 g)
1 szklanka mąki pszennej (140 g)
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropelek olejku migdałowego
szczypta soli

polewa
1 szklanka cukru pudru
3-4 łyżeczki przegotowanej wody

*składniki na tradycyjną formę do babki




Masło rozpuścić i ostudzić. Białka oddzielić od żółtek. Białka przelać do miski. Ubić na sztywną pianę. Podczas ubijania wsypać szczyptę soli. Do innej miski wlać żółtka i wsypać zwykły cukier oraz wanilinowy. Za pomocą miksera ubić na jasną, puszystą masę. Następnie do masy żółtkowej dodać mąkę, proszek do pieczenia i wlać masło oraz kilka kropelek olejku migdałowego. Wymieszać. Na sam koniec partiami dodawać ubite białka i wsypać suchy mak. Formę do pieczenia wysmarować masłem. Wlać ciasto. Piec około 45-50 minut w 195ºC (do zarumienienia babki i suchego patyczka). Upieczoną babkę pozostawić w formie i ostudzić. Następnie delikatnie przełożyć na talerz/bądź paterę. Udekorować lukrem - do cukru pudru dodać wodę. Jeśli masa będzie zbyt gęsta to dolać kolejną łyżeczkę wody. Przygotowany lukier rozprowadzić na babce. Kroić dopiero wtedy, gdy lukier zgęstnieje.







Pomysł na przepis stąd

Drukuj przepis