piątek, 23 września 2016

Babka makowa



Babka makowa to pomysł na tanie, proste i bardzo smaczne ciasto. Szczerze powiedziawszy nie jestem wielbicielką suchych wypieków, ale poniższa babka jest rewelacyjna! Lekko wilgotna i długo zachowuje świeżość. Polecam wypróbować przepis. 



Składniki*:
4 duże jajka
1 kostka masła (200 g)
1 szklanka suchego maku (150 g)
1 szklanka zwykłego cukru (220 g)
1 szklanka mąki pszennej (140 g)
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropelek olejku migdałowego
szczypta soli

polewa
1 szklanka cukru pudru
3-4 łyżeczki przegotowanej wody

*składniki na tradycyjną formę do babki




Masło rozpuścić i ostudzić. Białka oddzielić od żółtek. Białka przelać do miski. Ubić na sztywną pianę. Podczas ubijania wsypać szczyptę soli. Do innej miski wlać żółtka i wsypać zwykły cukier oraz wanilinowy. Za pomocą miksera ubić na jasną, puszystą masę. Następnie do masy żółtkowej dodać mąkę, proszek do pieczenia i wlać masło oraz kilka kropelek olejku migdałowego. Wymieszać. Na sam koniec partiami dodawać ubite białka i wsypać suchy mak. Formę do pieczenia wysmarować masłem. Wlać ciasto. Piec około 45-50 minut w 195ºC (do zarumienienia babki i suchego patyczka). Upieczoną babkę pozostawić w formie i ostudzić. Następnie delikatnie przełożyć na talerz/bądź paterę. Udekorować lukrem - do cukru pudru dodać wodę. Jeśli masa będzie zbyt gęsta to dolać kolejną łyżeczkę wody. Przygotowany lukier rozprowadzić na babce. Kroić dopiero wtedy, gdy lukier zgęstnieje.







Pomysł na przepis stąd